top of page

HISTÒRIA

Uns apunts del que va ser els inicis d'un mite

Història - Cartell Orquestra Marabú

La Cobla-orquestra Marabú es formà a l’abril de l’any 1939, amb músics que abans de la guerra formaven part de dos grups, l’Orquestrina Saltó i l’Orquestra La Familiar (fundada l’any 1875, i que també actuava amb el nom de La Principal del Camp quan feien Cobla, i que donaria origen també a la Cobla La Principal de Tarragona). Segons el músic Ramon Rué (segon per la dreta a la foto), durant els primers anys d’actuar la Marabú, també es presentava amb dos noms, amb el de Marabú per a ball i amb el de La Principal de Valls per a formació de cobla, banda i crec que també quan acompanyava sarsueles. Després deixaren aquest costum i es presentaven com a Cobla-orquestra Marabú per a tota mena d’actuacions.

Història - Components originals Orquestra Marabú

L’any 1942 hi entrà com a vocalista Joan Andreu i Garriga, de Bràfim. Era el compositor de moltes cançons i sardanes. Algunes temporades, a més de Joan Andreu, portaven una vocalista, no sé si en totes les actuacions o en les que ho requeria l’empresa contractant. La primera que van dur crec que es deia Merceditas; després, fins l’any 1951, fou

Juli Esther. Una de les formacions de la Cobla-orquestra Marabú de quan hi anava Ramon Rué fou la integrada pels músics següents: Josep Maria Ciutat, Albert Sanahuja, Francesc Solé (el seu fill gran, Modest, fundador i director de la coral Espinavessa), Francesc Fabra, Josep Gelambí, Agustí Escarré, Ramon Rué, Ramon Molins, Joan Dasca, Joan Aymerich i Joan Andreu, a més d’una de les vocalistes esmentades.

Història - Sr. Ramon Abellà
Història - Cartell Orquestra Marabú

Desde els anys 70 i fins els 90, l’orquestra fa un salt qualitatiu en imatge, so i arranjaments musicals, sota la direcció d’en Ramon Abellà, que fa que es situi al capdavant de les formacions de casa nostra en les moltíssimes actuacions que es van realitzar a tot Catalunya i resta de l’estat espanyol assolint un bon prestigi.

 L’any 2015 Gabriel Prieto i Joan Miquel Giro parlen amb Ramon Abellà per poder recuperar un nom mític de les festes majors de Catalunya i de la resta de l’estat. L’acord fou inmediat, i la nova formació nasqué el 20 de desembre de 2015, quan es va constituir com a societat. Des d’aquest inici, l’expansió de la formació está a plena potència per poder fer arribar la nostra música i la festa a tots els racons de la nostra geografia.

nm-hist7

nm-hist7

nm-hist6

nm-hist6

nm-hist5

nm-hist5

nm-hist2

nm-hist2

nm-hist4

nm-hist4

nm-hist3

nm-hist3

nm-hist1

nm-hist1

m1960

m1960

m1992-1

m1992-1

m1942

m1942

m1992-2

m1992-2

bottom of page